Föremål för flytt

Vad ingår i en flyttstädning? 

Posted

En flyttstädning innebär så mycket mer än en vanlig veckostädning. Många tänker inte på det utan de tar flyttstädningen som något av det allra sista efter flytten. Då är det lätt hänt att man plötsligt inte hinner med och så får man stressa. Vid de här tillfällena är det stor risk att städningen underkänns. Men vad ingår när man tar hjälp med sin flyttstädning? 

Dammtorkning 

Vid en flyttstädning ska inte annat än fast inredning och sådant som tillhör bostaden finnas kvar i den. Under städningen dammtorkas alla ytor som bänkar, hyllor, lister, fastmonterade lampor, fönsterbrädor med mera. Även dörrar torkas, liksom trösklar och elektriska komponenter. 

Puts av fönster samt speglar 

I samband med en flyttstädning ska även fönster och speglar putsas. Även det ordnar städföretaget. Tänk på att fönstren ska gå att öppna för att de ska putsas. Är någon fönster trasigt bör städfirman informeras. Man kan inte kräva att fönstren ska vara fläckfria. Om fönstren inte kan putsas på grund av ösregn eller minusgrader bör hyresvärdar och liknande acceptera det. Då räcker det i regel med att putsa fönstren på insidan. 

Vad rengörs i köket? 

I köket rengörs spisens alla sidor, inklusive baksida. Även kyl och frys rengörs. Ugnen ska även den göras ren liksom diskbänken. Alla skåp ska torkas av invändigt samt utvändigt. Att städa köket tar i regel en del tid eftersom alla hyllor i skåpen, i kylskåpet och liknande ska vara rena. Dessutom måste man rengöra kökets kaklade väggar, och ovanpå köksskåpen. Köksfläktens filter ska även det rengöras, liksom eventuell diskmaskin. 

Golvrengöring 

Alla golv i hela bostaden ska dammsugas. De golv som tål vatten ska också våttorkas. Det gäller även golv under badkar och liknande. Under flyttstädningen är det viktigt att golven inte skadas och därför bör allt för starka rengöringsmedel inte användas. 

Städas taken? 

Innertak städas sällan vid en flyttstädning. Det beror på att det finns stor risk att taken blir fläckiga om man börjar torka i dem. En dammvippa kan användas för att ta bort spindelnät vid tak och kring lampor men i övrigt bör taken lämnas orörda. I vissa fall kan det vara ett måste att rengöra taken. Då bör dock den tidigare boende i huset notifieras om att denne kan behöva måla om vid utflytten om hyresvärden inte vet om tidigare fläckar i taken. 

Flyttstädning av garage och förråd 

I regel ingår inte städning av garage eller förråd i en flyttstädning. Genom att prata med företaget som gör städningen går det dock oftast att lösa. Om det är tal om ett garage eller ett förråd i en villakällare är det dock ofta inräknat i arean som städas, så länge utrymmena är rena.