Föremål för flyttKollinStam

Kraven från skatteverket vid flyttjänster

Posted

Skatteverket har såklart många åsikter om du ska erbjuda flyttjänster som företag. Denna artikel är däremot för dig som vill göra RUT-avdrag i samband med flytten. Skatteverket har då en rad krav som behöver uppfyllas och vi har i denna artikel listat dem. Vissa kan du påverka, andra inte. Det är däremot viktigt att du har koll innan du anlitar hjälp med flytten.

Bohaget ska tillhöra köparen

Om du anlitar en eller flera flyttfirmor är det viktigt att bohaget som ska flyttas tillhör dig. Skatteverket godkänner alltså inte att du köper tjänsten åt en vän eller någon annan. Bohag är saker som du har i ditt hem, t.ex. möbler och hushållsmaskiner. Är du osäker på vad som är bohag, tveka inte att fråga de du får hjälp av.

Du måste bo dit sakerna flyttas

Flyttfirmor ifrågasätter aldrig vart saker ska flyttas utan jobbar såklart bara på de krav som ställs vid beställning av stockhlom flyttfirmor. Skatteverket däremot kräver att du bor eller delvis bor i de bostäder som bohaget flyttas mellan. Definitionen att du bor i en bostad är såklart alltid svår att tydliggöra. Om någon skulle kolla närmare på dina avdrag skulle det t.ex. innebära att du äger bostaden eller att någon närstående till dig gör.

Ditt hem måste vara i EU

Som rubriken säger, ditt hem måste vara i EU-området, eller Schweiz. Så går flytten till andra sidan atlanten kan du tyvärr inte göra avdrag vid inhyrning av flyttfirmor stockholm. Är det så att du följer din brittiska ådra eller helt enkelt har en nyfikenhet för Storbritannien och flyttlasset går dit får du passa på innan Brexit går i kraft.

Firman måste ha F-skatt

Vi skulle påstå att nästintill alla flyttfirmor har F-skatt. Men, det utgör inga garantier. Vi rekommenderar därför, om det inte framgår tydligt, att du frågar de flyttfirmor du anlitar om de har F-skatt i Stockholm. Detta låter som ett enkelt krav och det kan vi hålla med om vid inhyran av flyttfirma. Däremot är det väldigt tråkigt när du väl ska göra avdrag och det visar sig att F-skatten saknades. Det skulle innebära att din kalkyl spricker och hela flytten blev betydligt dyrare än tänkt.

Arbetsmomenten ska vara kopplade till en flytt

Ofta kan du göra avdrag för mer än bara transporten mellan dina bostäder. Här har skatteverket som krav att tjänsterna du gör avdrag för ska ingå i det led av processer som sker vi flytt av bohaget. Kan också låta som något självklart men viktigt att förtydliga. Inga flyttfirmor kommer nämligen berätta detta för dig. Vi säger inte att flyttfirmor är oärliga affärsmän men de säljer tjänster som inte alltid går göra avdrag för och till organisationer som kan göra avdrag. Med andra ord kontrollerar och informerar de inte alltid om vad just DU kan gör avdrag för.